Rapportage ‘Criminal Minded Utrecht’ 04-02-2019

Begeleiders: Georgios Lazakis en Rivelino Rigters

We beginnen met het eten. Tijdens het eten vertelt een deelnemer dat hij woensdag gaat tekenen bij de platenmaatschappij waar hij een kennismakingsgesprek mee heeft gehad. Hij krijgt een beat die bij hem past en mag komen opnemen. Een andere deelnemer verteld dat hij nog geen tijd heeft gehad om naar aanleiding van de boks-sessie een sportschool uit te kiezen. De derde deelnemer is drie dagen heel ziek geweest omdat hij drie dagen na de boks-sessie is gaan trainen. Hij is daarbij vaak bezweet buiten geweest. Hij heeft door deze ziekte nog geen contact opgenomen met Lamyn.

Na het eten start Rivelino de sessie met een korte uitleg van het programma. Daarna stelt hij de aanwezige mensen voor: Sandra van Dream School Arnhem, Geronimo een producer die komt opnemen en Malcolm, een ervaringsdeskundige die een masterclass komt geven.

We roken nog een sigaretje voor de masterclass begint. Malcolm verteld over zijn verleden in een justitiële inrichting. Hij verteld over zijn ervaring met reclassering en mensen van Justitie. Hij heeft een slechte ervaring, waardoor hij ook in de PIJ is belandt. Hij is nu bezig als ervaringsdeskundige, jongerencoach en verlofbegeleider. Malcolm neemt jongeren mee op pad om ‘de andere kant’ te belichten. Op deze manier wil hij “een brug slaan tussen ex-gedetineerden en OM-werkers”. Hij heeft door de keuzes die hij heeft gemaakt kansen gekregen en meer kennis opgedaan en zelfs met zijn eigen Officier van Justitie kunnen spreken over zijn uitspraak.

Rivelino vraagt aan de groep hoe dat voor hen is. Een deelnemer geeft aan een goede band te hebben met zijn reclasseringsambtenaar. Het is een fijne begeleider die goed op de hoogte is van zijn ‘issues’ en hem erkent. Een andere deelnemer herkent het verhaal van Malcolm en geeft aan niet zo’n goede band te hebben met zijn reclasseringsambtenaar. Hij is blij snel klaar te zijn. “Je kan niet met iemand werken als die persoon je niet kent.”

De deelnemer geeft aan nog niet eerder iemand te hebben ontmoet die vanuit detentie een ervaringsdeskundige kan worden op het niveau waar Malcolm zit. Rivelino vraagt aan hem of hij dat ook ziet zitten. Hij zegt van niet, hij geeft aan niet graag te praten. Malcolm zegt dat hij vroeger hetzelfde was, maar dat hij wel een prater is geworden na 3 keer een p.o. (persoonlijk onderzoek) te hebben gekregen. Rivelino vraagt wat Malcolm hen in zo’n situatie zou aanraden. Malcolm sluit zijn masterclass met een opmerking over het belang van de juiste straf bij de juiste personen.

Er wordt een sigaretje gerookt en ondertussen wordt de opnameset opgezet. Tijdens het opzetten spreken Sandra en een deelnemer over school.Hij geeft aan dat hij niet meer op zijn school mocht terugkomen na detentie. Hij komt goed uit zijn woorden en legt kalm zijn situatie uit en waarom ze hem niet meer wilde hebben. Sandra moedigt hem aan er toch iets mee te doen en ze benadrukt dat hij erg intelligent overkomt. Ze verteld hem kort wat over dream school Arnhem.

We starten de opnamesessie. Een deelnemer heeft voor het eerst een Nederlandse rap geschreven. Georgios en Rivelino ondersteunen met tips. We luisteren het nummer terug en hij vraagt aan Georgios of hij ooit went aan zijn eigen stem. De deelnemer neemt in totaal 3 nummers op. Voor de andere deelnemer is dit de eerste keer opnemen. Hij baalt omdat hij meer raps had geschreven, maar zijn telefoon kapot is gegaan waardoor hij daar niet meer bij kan komen. Georgios springt in en schrijft een korte tekst om het nummer af te maken. Na het opnemen sluiten we de sessie.